היחס בין נגלה ונסתר ובין קבלה להלכה ובין אגדה להלכה כשיש סתירה | אספקלריה תורנית היחס בין נגלה ונסתר ובין קבלה להלכה ובין אגדה להלכה כשיש סתירה | אספקלריה תורנית

קדוש ישראל

משתמש רשום
gemgem
הודעות
38
תודות
63
נקודות
2
כידוע בהכרעות שונות המקובלים הכריעו נגד תורת הנגלה, נגד הפוסקים. ויש בזה שיטות שונות לגבי ההכרעה הנכונה ואלו אני זוכר:
השיטה הקבלית המקובלת היא שההכרעה היא תמיד לפי חכמת הנסתר שהיא העומק הרוחני של התורה והאמת המוחלטת והיא תמיד מכריעה את הנגלה.
הרדב"ז שהיא גדול בנגלה ובנסתר כאחד, סבר בניגוד למקובל אצל המקובלים, שהנגלה מכריע תמיד את הנסתר.
מרן המחבר שהיה גדול גם בקבלה אף שלא היה כאר"י, דעתו הייתה שמגיעים כפי המקור הקדום. ולכן הזוהר מכריע את פוסקי הנגלה אך מכריעים לפי הפוסקים שלפני חכמי הקבלה נגד הכרעתם. ולכן מה שטענו וטוענים שאם השו"ע היה רואה את דברי האר"י היה פוסק כמותו אינו נכון כי לשו"ע הייתה שיטה אחרת ביחס לסתירות שבין הנגלה והנסתר, בין הכרעת הקבלה להלכה. וכן ההנחה שהדו"ע לא ראה את דברי האר"י היא לא ברורה כי הרי שניהם הכירו זה את זה ומן הסתם דיברו הרבה בענייני הלכה וקבלה ואפשרי מאוד שהשו"ע ידע את דעת האר"י ופסק אחרת ולמעשה ברור שיפסוק אחרת כי הרי"ף והרמב"ם והרא"ש, עמודי ההוראה שביניהם הכריע, קדמו לאר"י.
לשיטת הגר"א בעיקרון לא יכולה להיות סתירה בין החלק הנגלה של התורה לחלק הנסתר ומה שאנו רואים סתירות הוא לקוצר הבנתנו את נסתרות התורה (והכוונה להבנתם של אנשים גדולי עולם ולא אנשים מהרחוב) ולכן בפועל הכריע תמיד לפי הנגלה והכרעת הפוסקים.
אני הקטן והדל סבור שמי שבררמה של ידיעת הקבלה, אז ההכרעה המתאימה לו היא לפי הקבלה, ולשאר ההכרעה המתאימה היא לפי הנגלה.

לגבי היחס לסתירות בין אגדה להלכה, לא זוכר את השיטות.
 

חברים מקוונים לאחרונה

הודעות מומלצות

כיום זה מאד נפוץ לתת יותר משם אחד לילד.
אך עד...

משתמשים שצופים באשכול הזה

חזור
חלק עליון