הכינים שרצו להיות חיות | פרשת וארא | פורום אוצר התורה הכינים שרצו להיות חיות | פרשת וארא | פורום אוצר התורה

הרב יהודה טאוב

משתמש רשום
gemgem
תודות
113
נקודות
30

תעלומה בספר תהלים​

"אָמַר וַיָּבֹא עָרֹב כִּנִּים בְּכָל גְּבוּלָם" - כך כותב דוד המלך בספר תהלים, ומיד עולה שאלה מעניינת: מדוע הוזכרה מכת ערוב לפני מכת כינים? הרי בסיפור יציאת מצרים, הסדר היה הפוך - קודם באה מכת כינים ורק אחריה מכת ערוב!

משל נפלא מבית המדרש​

המגיד מדובנא, באומנות המשל המיוחדת שלו, מאיר את עינינו בסיפור מרתק:

מעשה בעשיר אחד שערך משתה גדול לרגל חתונת בנו. בחכמתו, חילק את החגיגה לשלושה ימים: ביום הראשון הזמין את העניים, ביום השני את קרובי המשפחה, וביום השלישי את העשירים. ההוראות היו ברורות - כל אחד מגיע ביומו המיועד בלבד.

והנה, עני אחד שהגיע ביום הראשון ונהנה מהסעודה, הופיע שוב למחרת. כשנשאל לפשר הופעתו החוזרת, ענה בתחכום: "אתמול באתי בתור עני, והיום אני כאן בתור קרוב משפחה - הרי אני קרוב שלישי של אשת העשיר!" התפתח ויכוח סוער, עד שבעל הבית עצמו התערב והחליט להניח לו להישאר.

הנמשל המפתיע​

כעת מתבהרת התמונה המופלאה: הכינים, שהיו במכה השלישית, ראו את מכת ערוב מגיעה - מכה של בעלי חיים - והחליטו שגם הן רוצות להצטרף! כשנשאלו "הרי כבר הייתן?" השיבו בחכמה: "נכון, אבל אז היינו מדין מכת כינים, עכשיו אנחנו באות מדין מכת ערוב - הרי גם אנחנו בעלי חיים!"

העומק שבדברי דוד המלך​

כעת מובן מדוע כתב דוד המלך "ויבוא ערוב כינים בכל גבולם" - הוא מתאר את הרגע המיוחד הזה שבו הכינים הצטרפו שוב, הפעם כחלק ממכת ערוב. זוהי לא טעות בסדר הדברים, אלא תיאור מדויק של התרחשות מופלאה.

לקח לחיים​

מהסיפור הזה אנחנו לומדים שני דברים חשובים:
  1. לעתים, מה שנראה כסתירה או טעות בפסוק, מסתיר בתוכו עומק מופלא
  2. החכמה להסתכל על דבר מזוויות שונות - כמו הכינים שמצאו דרך חדשה להשתתף במכות

שאלה לשולחן שבת: האם אתם יכולים לחשוב על מקרים בחיים שבהם דבר שנראה כסתירה התברר בסוף כהזדמנות מיוחדת?

חברים מקוונים לאחרונה

הודעות מומלצות

סיפר לי אחד בשם אחד הרבנים החשובים על אביו...

משתמשים שצופים באשכול הזה

חזור
חלק עליון